Search More

Verborgen gebreken in je nieuwe huis? Dit kun je doen

Posted on January 2, 2020 by Joost De Bree in Kopen

Een verborgen gebrek is een gebrek in een koopwoning dat niet opgemerkt is door jou (of de bouwkundige inspecteur) voordat de overdracht van de woning plaatsvond.

Het ontdekken van een verborgen gebrek is natuurlijk een vervelende zaak, omdat je te maken krijgt met onvoorziene kosten.

Wat kun je doen bij verborgen gebreken in je nieuwe huis?

Bouwkundige keuring

Voordat je actie kunt ondernemen, is het belangrijk om voor jezelf na te gaan of je voldoende onderzoek hebt gedaan voordat je het huis kocht.

Heeft er een bouwkundig onderzoek plaatsgevonden? Heb je zelf het huis bekeken en vragen gesteld die ervoor hadden kunnen zorgen dat je op de hoogte was van het verborgen gebrek? Als je geen bouwkundige keuring hebt laten doen, is de kans groot dat je zelf voor de kosten van het geborgen gebrek moet opdraaien.

Door de drukke woningmarkt kopen tegenwoordig veel mensen een huis zonder een bouwkundige keuring te laten doen. Dit is niet slim, want je kunt te maken krijgen met gebreken die je vervolgens zelf moet betalen. Vraag dus altijd een bouwkundige keuring aan! Je kunt een bouwkundige keuring ook uit laten voeren ná het tekenen van de koopovereenkomst.

Lees hier meer over in onze blog: Bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde in het koopcontract.

Doe melding bij de verkoper

Als je ondanks een bouwkundige keuring een verborgen gebrek hebt ontdekt, dan dien je de verkoper hiervan op de hoogte te brengen.

De verkoper heeft een zogenaamde mededelingsplicht. Dit wil zeggen dat hij of zij jou ervan op de hoogte had moeten brengen als het gebrek bij hem of haar bekend was.

Vermoed je dat de verkoper zich niet aan de mededelingsplicht heeft gehouden? Dan kun je de verkoper hiermee confronteren en vragen of hij de kosten voor het repareren van het gebrek wil betalen. Het is hierbij natuurlijk de vraag of de verkoper zal toegeven dat hij of zij zich niet aan de mededelingsplicht heeft gehouden.

Ontkent hij of zij schuld? Dan zul je moeten bewijzen dat de verkoper van het gebrek afwist om de kosten bij hem of haar te kunnen verhalen. Dit is niet altijd gemakkelijk.

De verkoper kan natuurlijk ook daadwerkelijk niet op de hoogte geweest zijn van het verborgen gebrek. Toch kan hij of zij dan nog aansprakelijk zijn voor de kosten. Dit is het geval als de verkoper wel van het gebrek had moeten afweten. Ook dit zul je als koper moeten kunnen bewijzen.

Inschakelen advocaat of mediator

Het is niet altijd makkelijk om de kosten voor een verborgen gebrek bij de verkoper te verhalen. Vaak levert dit langdurige discussies op. Als je er samen niet uitkomt, dan kunnen jullie een mediator inschakelen die helpt met het maken van afspraken.

Blijft de verkoper van mening dat hem of haar geen blaam treft en ben je het hier niet mee eens? Dan kun je ook een rechtszaak beginnen. Voor bedragen van onder de 25.000 euro heb je geen advocaat nodig, voor hogere bedragen wel.

Aankoopmakelaar Utrecht

Heb je hulp of advies nodig van een ervaren aankoopmakelaar over wat je moet doen bij verborgen gebreken? Neem geheel vrijblijvend contact met ERA De Bree, Makelaar Utrecht, voor antwoord op al je vragen en uitgebreide informatie.

We zijn Saturday om 9:00 uur bereikbaar op 030 231 70 41. • E-mail: info@debreemakelaars.nl.