Search More

Verbouwen in Utrecht: hoe zit het met de bouwvergunning?

Posted on April 10, 2020 by Joost De Bree in Utrecht

Wonen in Utrecht is leuk. Alle voorzieningen in de buurt, verschillende leuke wijken, keus uit mooie huizen. Stel: je woont in Utrecht maar bent niet tevreden met je huis. Er is een kleine op komst maar je hebt eigenlijk geen goede babykamer, je keuken begint wel erg klein te worden voor al je kookgerei of misschien wil je wel je kantoor aan huis beginnen. Het is een logische stap om op zoek te gaan naar een nieuwe woning, maar verbouwen kan ook een optie zijn. Wat komt er bij een verbouwing kijken?

Je huis verbouwen

Als je besluit je huis te verbouwen om het beter leefbaar of juist verkoopbaar te maken, is het belangrijk dat je je goed oriënteert. Voor veel aanpassingen aan je woning zijn ‘vergunningsplichtig’. Het is dan nodig een bouwvergunning aan te vragen bij de gemeente. Met een bouwvergunning koop je toestemming om een aanpassing te doen aan je woning.

Het uitzoeken of een vergunning nodig is, heeft tijd nodig. Je moet controleren of je geplande aanpassingen passen in het bouwbesluit en de regels van ruimtelijke ordening.

Wat is een bouwvergunning?

Voor een bouwvergunning is een ontwerp nodig. Dit ontwerp dient aan verschillende voorwaarden te voldoen.

Een aantal voorbeelden van voorwaarden:

  • de bouwtekening moet op de juiste schaal zijn,
  • de constructie dient sterk en stabiel te zijn
  • en er moet rekening gehouden worden met de technische eisen zoals vastgesteld in het bouwbesluit.

De aanvraag voor een vergunning wordt ingediend bij en verleend door de gemeente.

Wanneer heb je een bouwvergunning nodig in Utrecht?

In veel situaties is het nodig een vergunning aan te vragen. Of er een bouwvergunning nodig is, kun je controleren op de website van de Gemeente Utrecht.

Een bouwvergunning wordt ook omgevingsvergunning genoemd. Het gaat namelijk om het effect van je verbouwing op de omgeving. Zowel de aanpassing in uitstraling als de eventuele overlast of milieuvervuiling die bij een verbouwing komt kijken.

Wat kost een bouwvergunning?

De kosten van een vergunning verschillen per gemeente en per verbouwing. In Utrecht wisselen de kosten van een omgevingsvergunning jaarlijks. De kosten voor de vergunning bestaan uit een percentage van de te maken kosten voor de verbouwing. Een vergunning kost dus al snel honderden tot duizenden euro’s.

Verbouwen zonder vergunning

Voor een aantal verbouwingen heb je geen vergunningen nodig, zoals:

  • Uitvoeren van onderhoud aan je huis
  • Verbouwen zonder uitbouw of aanpassing aan de draagconstructie
  • Het aanpassen van de gevel aan de achterzijde (bijvoorbeeld het plaatsen van grotere kozijnen of extra deuren)
  • Het plaatsen van een kleine vergunningsvrije aanbouw
  • Iets slopen waarbij minder dan 10m3 sloopafval ontstaat

Ook het plaatsen van bijvoorbeeld zonnepanelen of een dakraam gaat vaak zonder bouwvergunning.

Monument verbouwen

Voor het verbouwen van een woning met monumentenstatus heb je bijna altijd een vergunning nodig. Ook zaken die bij andere woningen vallen onder onderhoud, kunnen bij een monument een vergunning nodig hebben. Vaak maakt een monument deel uit van een beschermd stadsgezicht en is zowel het in- als het exterieur van een huis beschermd. Het is dan niet mogelijk zomaar aanpassingen te doen in de woning.

5 stappen voor het opstarten van een verbouwing

Hieronder vind je 5 stappen voor het opstarten van een verbouwing.

Stap 1: oriënteer en plan

Bedenk wat je doel is en of verbouwen de juiste optie is. Wil je een aanbouw maken en is hier een vergunning voor nodig? Ook is het nodig vooraf te bepalen wat het budget is. Het inschakelen van een architect en aannemer, aanvragen van de vergunning en inkoop van de bouwmaterialen kan een groot budget vereisen.

Stap 2: ontwerp

Heb je je budget bepaald? Dan is het tijd de vervolgstappen te plannen. Vraag offertes op bij verschillende partijen en kies voor een samenwerking met de partij die jou het meeste aanspreekt. Samen kun je zorgen voor de tekening en aanvraag van de eventuele vergunning.

Stap 3: aanvragen vergunning

Het aanvragen van een bouwvergunning kan vaak digitaal. In de gemeente Utrecht is een omgevingsvergunning digitaal aan te vragen. Ook is online een vergunningscheck uit te voeren om te zien of een vergunning vereist is.

Stap 4: vergunning afwachten en verbouwing voorbereiden

Als de vergunning is aangevraagd heeft de gemeente Utrecht tijd om de aanvraag te verwerken. De gemeente heeft 8 weken de tijd een vergunning te verlenen en mag deze periode 1 keer verlengen met 6 weken extra. Als er in de vergunning wordt afgeweken van het bestemmingsplan wordt er gesproken van een uitgebreide procedure. Een vergunningsaanvraag kan dan 6 maanden duren.

Stap 5: verbouwen

Als de vergunning verleend is, kun je de verbouwing starten. Vaak wordt er vooraf een bouwplanning gemaakt waarbij rekening wordt gehouden met de tijd die nodig is voor het verlenen van de vergunning. Je kunt dan volgens bouwplanning van start met je verbouwing.

Verbouwen of verhuizen?

Het uitvoeren van een grote verbouwing kan veel tijd en geld kosten. Een verhuizing is in sommige gevallen makkelijker en aantrekkelijker. Ben je toch van plan je huis te verbouwen, zorg dan voor een goede voorbereiding. Wil je je oriënteren op een verhuizing, neem dan contact met ons op.

Wonen in Utrecht

Ben je op zoek naar een koopwoning in Utrecht of omstreken? Bekijk het aanbod van ERA De Bree Makelaars, aankoopmakelaar in Utrecht. Of neem contact met ons op zodat we kunnen bekijken wat we voor jou kunnen betekenen!

We zijn Thursday om 9:00 uur bereikbaar op 030 231 70 41. • E-mail: info@debreemakelaars.nl.