Een verhuizing naar een andere gemeente: waarop letten?
Ga je verhuizen naar een andere gemeente? Dan is er een aantal praktische zaken waar je rekening mee dient te houden.
Om te voorkomen dat je het overzicht verliest, hebben we deze handige lijst voor je samengesteld.
1. Geef je nieuwe adres door
Als je gaat verhuizen wil je natuurlijk dat iedereen op de hoogte is van je nieuwe woonadres. Begin daarom tijdig met het doorgeven van je adreswijziging.
De belangrijkste instantie om je nieuwe adres door te geven is je uiteraard je nieuwe gemeente. Door je aan te melden bij de gemeente wordt je adres automatisch doorgegeven aan een groot aantal andere partijen, zoals de belastingdienst. Op de website van de Rijksoverheid kun je vinden welke andere instanties je persoonsgegevens na inschrijving bij de gemeente krijgen.
Je kunt je vanaf 4 weken voordat je gaat verhuizen en uiterlijk 5 dagen nadat je verhuisd bent inschrijven bij de gemeente. Als je te laat bent, riskeer je een boete. Het inschrijven kan zowel schriftelijk als digitaal. Kijk op de website van je eigen gemeente voor meer informatie.
Let op: als je postadres niet overeenkomt met je woonadres, dan moet je wel de belastingdienst zelf informeren over het juiste woon- en postadres.
Behalve de gemeente, wil je je adres natuurlijk ook doorgeven aan:
- Familie en vrienden
- Buren
- Werkgever
- Energieleverancier
- Waterleverancier
- Verenigingen (sport/spel)
- Tandarts/huisarts
- Abonnementen op dagbladen/kranten
- Internet/tv-provider
- Winkelspaarkaarten
- School van kinderen
Tegenwoordig gaat veel digitaal, maar voor de zekerheid is het in het begin altijd handig om je post een tijdje te laten doorsturen met de verhuisservice van PostNL.
2. Vergelijk energieleveranciers
In een nieuwe gemeente kun je te maken krijgen met andere energieleveranciers. Door ze te vergelijken met een vergelijkingstool kun je veel kosten besparen.
Een verhuizing is een goed moment om te kijken via welke energieleverancier je financieel het meest gunstig uit bent.
3. Check de belastingen en heffingen
Een nieuwe gemeente betekent dat je met andere gemeentelijke belastingen (rioolheffing, afvalstofheffing etc.) te maken krijgt.
Als je ergens midden in het jaar verhuist, dan kan het zijn dat je al voor het hele jaar belasting betaald hebt bij je oude gemeente. Als je voor het hele jaar vooruitbetaald hebt, krijg je bij veel gemeenten automatisch het teveel aan belasting en heffing terug als je verhuist, maar niet altijd. Check bij je oude gemeente of je dit geld moet terugvragen of dat dit automatisch gaat.
4. Check welke TV en internetproviders actief zijn
Als je gaat verhuizen is het natuurlijk het makkelijkste om je TV en internetabonnement gewoon mee te verhuizen. Helaas is dit niet altijd mogelijk, omdat niet alle providers actief zijn in heel Nederland.
Check dit daarom ruim voordat je gaat verhuizen, zodat je eventueel tijdig je abonnement kunt opzeggen en kunt overstappen naar een nieuwe provider.
5. Check of je moet overstappen naar ander waterbedrijf
Verhuizen naar een andere gemeente betekent vaak dat je ook moet overstappen naar een ander waterbedrijf. In Nederland zijn 10 waterbedrijven actief, maar niet in elke gemeente.
Zoek voor je verhuizing uit welke waterleverancier in je nieuwe gemeente levert en meld je hier aan.
Verhuizen naar Utrecht
Wil je verhuizen naar Utrecht of omstreken en ben je op zoek naar een koopwoning? Bekijk het aanbod van ERA De Bree Makelaars, aankoopmakelaar en verkoopmakelaar in Utrecht. Of neem contact met ons op zodat we kunnen bekijken wat we voor jou kunnen betekenen!