Search More

Het vinden van een geschikte starterswoning: 6 tips

Posted on April 14, 2015 by Joost De Bree in Kopen

Het zoeken van een eerste koophuis is een grote stap! Daarom is het belangrijk om je goed te oriënteren op de huizenmarkt en je goed in te lezen. We helpen je graag om de juiste keus te maken en zetten daarom een aantal tips op een rij om een geschikte starterswoning te vinden. Heb je eenmaal een huis op het oog en wil je tot aankoop overgaan? Bekijk dan deze 10 tips voor starters voor het daadwerkelijk kopen van een huis!

1. Houd rekening met de toekomst

Een vuistregel is dat je minimaal vijf tot zeven jaar in een huis moet blijven wonen. Het is financieel niet gunstig om het huis na enkele jaren weer te verkopen. Bedenk daarom of er de komende jaren veranderingen kunnen optreden in je woonsituatie. Een voor de hand liggend voorbeeld: als je met je partner een kinderwens hebt, is het niet verstandig om een tweekamerappartement te zoeken.

2. Leen niet direct het maximale bedrag

Dat je als starter een bepaald bedrag kúnt lenen bij de bank, wil nog niet zeggen dat je dat ook moet dóen. Bedenk wat je elke maand kunt uitgeven aan vaste lasten zoals het aflossen van de hypotheek en een eventuele vereniging van eigenaren. Daarnaast is het verstandig om maandelijks een budget te reserveren voor de overige kosten die een koophuis met zich meebrengt, zoals periodiek onderhoud. Op basis van deze overwegingen kun je een maximaal aankoopbedrag vaststellen.

3. Stel een checklist op

Het is goed om voor jezelf een checklist op te stellen met eisen voor je eerste koophuis. Op deze manier wordt de spoeling een stuk dunner. Nog een voordeel: met een eisenlijst kun je eenvoudig e-mailmeldingen instellen bij huizensites (zoals Funda) en makelaars. Zo ben je altijd op de hoogte van nieuwe geschikte huizen op de huizenmarkt.

Bekijk het aanbod koophuizen >

4. Lees je in over verschillende buurten

De waarde van een huis staat of valt met de locatie. Dat komt omdat de invloed van de omgeving een grote invloed heeft op het woongenot. Bedenk ook hierbij van tevoren wat je wensen zijn op het gebied van locatie. Belangrijke factoren hierbij zijn de aanwezigheid van scholen, de aanwezigheid van uitgaansgelegenheden en de bereikbaarheid via de weg of het openbaar vervoer. Elke stad heeft buurten die goed of minder goed bekend staan: probeer daarom informatie in te winnen bij iemand die de stad kent.

5. Ga naar een Open Huizen dag

Een omschrijving op internet kan natuurlijk veel zeggen over een huis, maar kan ook veel verzwijgen. Bij een Open Huizen route kun je heel veel verschillende huizen tegelijkertijd bekijken. Bij het bezoeken van een huis heb je een veel betere indruk van de indeling en kun je eenvoudiger een oordeel vormen. Lees hiervoor ook onze tips voor het bezichtigen van een woning.

6. Ga naar een makelaar

Ben je een starter op de woningmarkt en op zoek naar een eerste koophuis? Dan is het om verschillende redenen verstandig om een makelaar in de arm te nemen. ERA De Bree NVM Makelaars heeft ruime ervaring met starters en kan je van op maat gemaakt advies voorzien.

INTERESSANTE ARTIKELEN BIJ HET KOPEN VAN EEN HUIS:

Telefoon: 030 231 70 41 bereikbaar tot 17:00 uur. • E-mail: info@debreemakelaars.nl.