Search More

Voorlopig koopcontract en bedenktijd bij aankoop woning

Posted on March 31, 2015 by Joost De Bree in Kopen

Een voorlopig koopcontract is een verkoopovereenkomst die je ondertekent na aankoop van een woning. In deze koopakte staan allerlei zaken rondom de overdracht, zoals de uiteindelijke aankoopprijs van het huis en de voorwaarden van de aankoop. De koopakte heet een voorlopig koopcontract omdat je binnen drie dagen nog van de koop af kunt zien. Binnen de bedenktijd is het zonder opgaaf van reden mogelijk om de voorlopige koopovereenkomst te ontbinden.

Bedenktijd aankoop huis

De bedenktijd geldt alleen voor de koper en niet voor de verkoper. In de drie dagen is het mogelijk om bijvoorbeeld een bouwkundig adviseur in te schakelen en het huis te laten inspecteren. De bedenktijd gaat in op het moment dat de verkoopovereenkomst met de makelaar is getekend. Besluit je om toch het contract te annuleren, dan kan dat mondeling, maar het is natuurlijk slim om het schriftelijk te doen. Zo kun je de ontbinding bewijzen bij eventuele geschillen.

Waarborgsom of bankgarantie bij koopovereenkomst

Om de verkopende partij meer zekerheid te geven, dient een koper bij het tekenen van een voorlopig koopcontract een waarborgsom of bankgarantie af te geven. Wil je na de drie dagen bedenktijd alsnog de koopovereenkomst ontbinden, dan dien je een boete te betalen. Deze boete is vaak ongeveer 10 procent van de waarde van het huis.

Geldige redenen voor koopovereenkomst ontbinden

Bij het ontbinden van een koopcontract na de bedenktijd zonder geldige reden wordt deze waarborgsom ingehouden. Een geldige reden voor een ontbinding is bijvoorbeeld het niet rond kunnen krijgen van de financiering, een bouwkundige keuring met een negatief advies of het niet kunnen verkrijgen van een Nationale Hypotheekgarantie.

Advies van een makelaar

Het is belangrijk om een koopcontract goed te bekijken om te zien wat de voorwaarden zijn bij het eventueel willen ontbinden van het contract. Hierbij is het slim om Era De Bree NVM Makelaars in te schakelen. Wij hebben ruime ervaring met het opstellen en controleren van koopovereenkomsten. We helpen je daarom graag om je nieuwe droomhuis werkelijkheid te laten worden!

Lees ook:

We zijn Thursday om 9:00 uur bereikbaar op 030 231 70 41. • E-mail: info@debreemakelaars.nl.