Search More

Waarom zou je een woning laten taxeren?

Posted on August 17, 2016 by Joost De Bree in Kopen

Een taxatie, oftewel een waardebepaling, van een woning lijkt op het eerste gezicht overbodig. Je weet toch immers zelf hoeveel je woning waard is of hoeveel jij voor een andere woning wilt betalen? Toch is in veel gevallen een taxatie verplicht als je een woning wilt kopen.

Wanneer is een taxatie verplicht?

Hypotheekverstrekkers zoals banken vereisen een taxatierapport voordat zij een hypotheek verstrekken. Het is dus niet mogelijk om zonder taxatie een hypotheek aan te vragen. Een uitzondering hierop is een woning die onderdeel is van een nieuwbouwproject.

Het taxatierapport is bovendien bepalend voor de hoogte van de te verstrekken hypotheek. Het maximale hypotheekbedrag wordt namelijk niet altijd gebaseerd op de koopprijs. Is het taxatiebedrag lager dan de koopprijs? Dan wordt je maximale hypotheek gebaseerd op het taxatiebedrag in plaats van op de koopprijs.

Wat staat er in een taxatierapport?

Naast een waardebepaling bevat een taxatierapport aanvullende gegevens over de woning. Denk hierbij aan de perceelgrootte, woonoppervlakte, kadastrale rechten et cetera.

Waar moet een taxatie aan voldoen?

Niet ieder taxatierapport kan direct als geldig document worden ingezet bij een af te sluiten hypotheek. Het rapport mag bijvoorbeeld niet ouder zijn dan enkele maanden. Ook moet het taxatierapport meestal eerst worden gevalideerd. Voor het verkrijgen van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie is een validatie verplicht.

Wat is een gevalideerde taxatie?

Een gevalideerde taxatie is getoetst door het NWWI, het Nederlands Woning Waarde Instituut. Dit betekent dat het rapport voldoet aan een aantal vastgestelde richtlijnen. Na goedkeuring van het NWWI kan de taxatie niet meer worden aangepast.

Wat is het nut van een ongevalideerde taxatie?

Naast een gevalideerde taxatie bestaan er ook ongevalideerde taxaties. Deze vorm van taxeren is goedkoper dan een gevalideerde taxatie. Een ongevalideerde taxatie is bijvoorbeeld bruikbaar om de waarde van je woning te achterhalen voordat je het verkoopt. Ook is een ongevalideerde taxatie geldig als waardevaststelling als de woning onderdeel is van een nalatenschap.

Wie voert een taxatie uit?

De taxatie moet worden uitgevoerd door een taxateur. ERA De Bree NVM Makelaars in Utrecht is naast makelaar ook erkend taxateur. Onze rapporten worden geaccepteerd door alle banken in Nederland en worden gevalideerd door het NWWI. Meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Lees ook:

Telefoon: 030 231 70 41 bereikbaar tot 17:00 uur. • E-mail: info@debreemakelaars.nl.