Search More

Waarop moet je letten bij het bezichtigen van een huis? 6 tips!

Posted on March 24, 2015 by Joost De Bree in Kopen

Heb je een huisbezichtiging op de planning staan? Dan kun je alle tips gebruiken! Era De Bree NVM Makelaars is een ervaren makelaar uit Utrecht. Wij zetten een aantal belangrijke tips voor je op een rijtje.

6 tips voor als je een huis wilt bezichtigen

1. Bekijk het huis niet als thuis

Bij een bezichtiging ben je snel geneigd om een voorstelling te maken van hoe het zal zijn als jij in het huis woont. Maar probeer het huis rationeel te bekijken. Zie het huis als een object en niet zozeer als jouw nieuwe droomwoning. Zo zie je sneller of er bijvoorbeeld achterstallig onderhoud is.

Vraag naar recent uitgevoerde onderhoudswerkzaamheden en bekijk of deze werkzaamheden goed zijn uitgevoerd. Zo krijg je een goed beeld van welk onderhoud en welke kosten er aan zitten te komen.

 2. Ga nooit alleen naar een bezichtiging

Het is verstandig om iemand mee te nemen als je een woning gaat bezichtigen. Zo heb je een klankbord voor alle informatie die je op je af krijgt en kun je betere beslissingen nemen. Het achteraf nabespreken van een bezichtigd huis helpt om sneller een keuze te maken.

Bekijk het aanbod koopwoningen hier.

 3. Wees niet te bescheiden

Bij een bezichtiging bevind je je in het huis van iemand anders. Maar dat betekent niet dat je je bescheiden op moet stellen bij bezichtigingen. Het gaat immers wel om jouw toekomstige woning. Wees proactief en vraag naar onduidelijkheden. Wees niet bang om bijvoorbeeld in keukenkastjes te kijken om de leidingen te bekijken. Test of alle kranen goed werken en overal warm water is. Bekijk of alle deuren goed sluiten en alle kastjes en lades goed open en weer dicht gaan. Dit kan heel nieuwsgierig overkomen, maar het kan bepalend zijn voor de keuze van je nieuwe woning.

 4. Ga op verschillende tijden langs het huis

Het is handig om op verschillende tijden de woning te bekijken. Zo krijg je een idee van zonlicht in de tuin en in de woning, maar ook van eventuele omgevingsgeluiden of luidruchtige buren. Hoe vaker je het huis bekijkt, hoe sneller je potentiële problemen ziet. Heb je tekortkomingen gezien in of rond het huis? Haak niet meteen af: je kunt de gebreken ook gebruiken om je onderhandelingspositie te versterken.

 5. Vraag naar de energiekosten

De hypotheeklasten zijn maar een gedeelte van de maandelijkse kosten. De energiekosten kunnen een bepalende factor zijn bij het aankopen van een nieuwe woning. Om een goed beeld te krijgen van je toekomstige vaste lasten, is het slim om te vragen naar de maandelijkse energiekosten van het huis.

 6. Staar je niet blind op een specifiek huis

Heb je een fantastische woning op het oog, maar kleven er toch een aantal nadelen aan de koop? Of is het huis net iets te klein of te duur voor wat je in gedachten had? Het is verstandig om op zulke te bedenken dat er nog vele andere huizen te koop komen in de komende maanden. Wellicht komt over een aantal weken je échte droomhuis voorbij!

Heb je een bezichtiging gepland en wil je onafhankelijk advies van een makelaar? Of heb je al een huis bezichtigd en wil je weten wat de volgende stappen zijn? Neem contact op met Era De Bree NVM Makelaars voor advies van een professionele makelaar in Utrecht!

INTERESSANTE ARTIKELEN BIJ HET KOPEN VAN EEN HUIS:

Telefoon: 030 231 70 41 bereikbaar tot 17:00 uur. • E-mail: info@debreemakelaars.nl.