Wat betekent k.k. en v.o.n.?
Op Funda en andere huizenwebsites kom je regelmatig de termen k.k. en v.o.n. tegen. Deze termen worden bij de vraagprijs vermeld en hebben betrekking op wat er allemaal in de vraagprijs inbegrepen is.
Kosten koper (k.k.)
De vermelding kosten koper betekent dat de koper verantwoordelijk is voor een aantal bijkomende kosten. Deze kosten bestaan uit:
- de overdrachtsbelasting. De hoogte van deze belasting is 2% van de verkoopprijs van de woning.
- de notariskosten voor de hypotheekakte en de inschrijving in het kadaster. De notariskosten komen doorgaans uit op een bedrag tussen de 800 en 1600 euro.
De kosten koper zijn niet aftrekbaar bij de Belastingdienst. Wel is het vaak mogelijk om ze mee te financieren met je hypotheek. Het hypotheekbedrag is dan een hoger bedrag dan de verkoopprijs. Deze mogelijkheid wordt echter ingeperkt: vanaf 2018 is het maximale hypotheekbedrag gelijk aan de verkoopprijs van de woning. Het wordt dus steeds belangrijker om eigen spaargeld in te brengen.
Vrij op naam (v.o.n.)
De aanduiding vrij op naam betekent dat deze bijkomende kosten al in de vraagprijs verwerkt zijn. Zo wordt de vraagprijs aantrekkelijker voor huizenzoekers. Ook nieuwbouwwoningen worden vaak vrij op naam verkocht. Bij nieuwbouwwoningen zijn er echter meer bijkomende kosten, zoals bouwkosten, aansluitkosten en btw. Vraag daarom altijd om een duidelijke specificatie van welke kosten wel of juist niet in de vraagprijs zijn verwerkt.
Overige aankoopkosten
Met alleen de verkoopprijs en de eventuele kosten koper ben je er nog niet. Er zijn nog andere aankoopkosten. Dit zijn onder andere:
- de makelaarskosten. Deze kosten verschillen per makelaar.
- een bankgarantie. Een bankgarantie of waarborgsom wordt vaak gevraagd door de verkopende partij om er zodoende zeker van te zijn dat je de woning daadwerkelijk gaat kopen.
- Voor het verkrijgen van een hypotheek is het vaak verplicht om over een taxatierapport te beschikken. De kosten hiervan verschillen per taxateur.
- advies- en bemiddelingskosten. Bijvoorbeeld de kosten van de hypotheekadviseur en de kosten van bijbehorende verzekeringen.
Aftrekbare kosten
Sommige kosten zijn aftrekbaar van de belasting. Denk hierbij aan de kosten voor de hypotheekakte, de aanvraagkosten van de Nationale Hypotheek Garantie en de bouwrente.
Hoeveel moet je nu echt betalen?
De bijkomende kosten bij de verkoopprijs verschillen per woning en per verkoopprijs. Over het algemeen kun je er echter van uitgaan dat je bij een woning vrij op naam 3% bovenop de vraagprijs betaalt en bij kosten koper 6% bovenop de vraagprijs.
Makelaar Utrecht
Wil je meer informatie over de kosten van een eerste koopwoning? Of ben je op zoek naar een koopwoning in Utrecht? Neem dan contact op met ERA De Bree NVM Makelaars in Utrecht.