Search More

Wat is de Nationale Hypotheek Garantie?

Posted on May 26, 2015 by Joost De Bree in Hypotheek

De Nationale Hypotheek Garantie is een kenmerk van een hypotheek die bij uw situatie past. Het vermindert de risico’s die het kopen van een koopwoning met zich meebrengt. Een hypotheek met NHG is een hypotheek die niet te hoog is en waarbij de maandlasten betaalbaar zijn in uw situatie. Een Nationale Hypotheek Garantie is daarom alleen in goed overleg met de hypotheekverstrekker verkrijgbaar.

NHG hypotheek

Met een Nationale Hypotheek Garantie bent u ervan verzekerd dat het hypotheekbedrag niet te hoog is in uw specifieke situatie. Het hypotheekbedrag wordt getoetst aan de normen die het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) voor hypotheken en leningen heeft opgesteld. Bij een hypotheek zonder NHG bent u niet verzekerd van een passende hypotheek voor uw situatie. Bovendien is NHG een voorwaarde voor het verkrijgen van een starterslening.

NHG als vangnet

De Nationale Hypotheek Garantie is niet alleen een indicatie van een goede en betaalbare hypotheek, het kan ook dienen als vangnet. Het kan namelijk voorkomen dat u uw hypotheek niet meer kunt betalen, bijvoorbeeld bij een ontslag of een echtscheiding. Samen met NHG bekijkt u de mogelijkheden om de hypotheek weer betaalbaar te maken.

Het vangnet betekent niet dat NHG uw hypotheek zal betalen wanneer u daar zelf niet meer toe in staat bent, maar de hypotheekgarantie kan wel garant staan voor eventuele restschulden. Als u genoodzaakt bent om uw woning onder de hypotheekwaarde te verkopen, dan kan de NHG de restschuld kwijtschelden.

Voorwaarden NHG

De Nationale Hypotheek Garantie kent een aantal voorwaarden. Bij het verkrijgen van een hypotheek met hypotheekgarantie is er sprake van een maximale kostengrens van 245.000 euro, inclusief alle bijkomende kosten zoals notariskosten en overdrachtsbelasting. Bovendien is een NHG alleen in overleg met een hypotheekadviseur verkrijgbaar. Meer informatie over de NHG voorwaarden is te lezen op de website van Nationale Hypotheek Garantie. Op dezelfde website is meer te lezen over de voorwaarden van NHG bij een verbouwing.

NHG bij hypotheek in Utrecht

Een ervaren makelaar heeft de kennis in huis om te helpen bij het zoeken van een geschikte koopwoning. Voor meer informatie over het kopen van een huis in Utrecht kunt u contact opnemen met ERA De Bree NVM Makelaars. Wij zijn een ervaren makelaar in Utrecht en helpen u graag bij het vinden en financieren van uw droomhuis!

Lees ook:

We zijn Thursday om 9:00 uur bereikbaar op 030 231 70 41. • E-mail: info@debreemakelaars.nl.