Search More

Woning verduurzamen: 4 duurzame tips

Posted on March 13, 2020 by Joost De Bree in Kopen

Een duurzame woning is goed voor het milieu en zorgt meestal voor lagere maandlasten. Nieuwbouwwoningen zijn over het algemeen duurzaam gebouwd, maar niet iedereen wil in een nieuwbouwwoning wonen.

Als je een ouder huis koopt in het centrum van een populaire stad, zoals Utrecht, kun je te maken krijgen met een huis dat energie slurpt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je huis te verduurzamen.

In deze blog geven we je tips om je bestaande woning te verduurzamen.

1. Zonnepanelen

Door het gebruik van zonnepanelen kun je flink op je energiekosten besparen. Met zonnepanelen wek je namelijk je eigen groene energie op. Bovendien zijn zonnepanelen goed voor het milieu en verhogen ze de waarde van je huis. Als je huis zich leent voor zonnepanelen, dan is het de investering dus absoluut waard.

Helaas wordt de vergoeding die de overheid biedt aan particulieren die op hun huis zonnepanelen plaatsen in 2020 verminderd. Zonnepanelen worden de komende jaren wel goedkoper en daardoor zal het aantal jaren voor het terugverdienen van de investering ongeveer gelijk blijven. De gemiddelde terugverdientijd is zeven jaar.

2. Isoleren

Door je woning te isoleren kun je je woning verduurzamen. Je woning isoleren hoeft niet moeilijk te zijn. In een oud huis kun je bijvoorbeeld beginnen met het dichten van gaten en kieren met isolatiemateriaal, zoals tochtstrips. Zelfs het gebruik van gordijnen kan al bijdragen aan een betere isolatie.

Wil je het grootser aanpakken? Dan kun je ook het glas vervangen door glas met een hogere isolatiewaarde en het dak, de gevel of de kruipruimte isoleren met isolatiemateriaal. Daarnaast kun je ervoor kiezen om de spouwmuur te isoleren. Met deze maatregelen kun je flink op je energiekosten besparen.

3. Warmtepompboiler

Indien je voor zonnepanelen kiest, dan is een warmtepompboiler een mooie aanvulling op het verduurzamen van je huis.

Met een waterpompboiler wordt er warmte onttrokken aan de omgevingslucht of de lucht van het ventilatiesysteem om zo het sanitairwater te verwarmen. Er is alleen elektriciteit voor nodig. Er wordt dus geen gas verbruikt. Dit maakt een warmteboiler zeer milieuvriendelijk en energiezuinig.

Met de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) krijg je een tegemoetkoming van de overheid bij de aankoop van je warmtepomp.

4. Infraroodverwarming

Hoewel infraroodverwarming minder populair is dan de warmtepompboiler is deze manier van verwarmen ook zeer energiezuinig en milieuvriendelijk.

Met infraroodpanelen verwarm je specifieke ruimtes in de woning, zoals de badkamer of werkkamer. Ze verwarmen dus alleen de locatie waar je op dat moment warmte nodig hebt. De warmte wordt heel snel afgegeven, dus je hoeft niet lang te wachten tot een bepaalde plek aangenaam warm is. Daarnaast kun je ze gemakkelijk aan- en uitzetten. Door deze efficiënte manier van verwarmen kun je veel energie besparen.

Makelaar Utrecht

Heb je nog vragen over het verduurzamen van je woning? Of ben je op zoek naar een aankoopmakelaar in Utrecht om jou te helpen met het vinden van een woning?

ERA de Bree NVM Makelaar in Utrecht helpt je graag! Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Telefoon: 030 231 70 41 bereikbaar tot 17:00 uur. • E-mail: info@debreemakelaars.nl.